Yngve Ekström

Yngve Ekström är en välkänd person i Sverige. Han föddes 1913 i den lilla orten Hagafors som är belägen i Småland. Yngve var en möbelformgivare, arkitekt och skulptör och han ägnade sig åt mycket kreativt skapande. I denna artikel kommer du få läsnyttig information om Yngre Ekström och hans formgivning. Läs mer nedan!

Yngve startade tillsammans med sin bror Jerker ett företag år 1945 som hade fokus på möbler. Detta möbelföretag gick under namnet ESE-möbler som sedermera kom att heta Swedese möbler. De två bröderna var fast beslutna om att företaget skulle fokusera på tre huvudsakliga områden, nämligen hemmiljö, export samt offentlig miljö.

Yngves genombrott

I samband med Hemslöjdsförbundets modellpristävling år 1953 fick Yngve sitt stora genombrott i Sverige. Han vann nämligen första priset samt ett tredje pris för sina träskålar som han tävlade med. Senare under samma år presenterades han som formgivare och hade då en utställning. Några år senare, 1958, hade han ytterligare en utställning.

Vad Yngve framför allt var känd för var sin innovativa stol som går under namnet Lamino och denna stol är vad han fortfarande är mest känd för. Stolen lanserades på marknaden 1956. Yngve var duktig på att experimentera med såväl linjer, former och olika träslag, tack vare det skapades möbeln som kom att kallas Lamino.

Mer om stolen Lamino

Genom att experimentera med det han var bäst på utvecklades 1956 den än idag omtalade stolen Lamino. Denna möbel var en fåtölj gjord i skiktlimmat böjbart trä med sittdel och ryggstöd täckt av fårskinn. Designen var mycket stilfull och det var förståeligt varför just denna möbel blev en sådan succé.

Som tidigare nämnts ville Yngve och hans bror fokusera på export men på den tiden innebar export av möbler en komplicerad process. Lamino blev ett av de första exemplen där möbeln praktiskt kunde paketeras platt för att sedan monteras upp igen. Detta gjorde att saker och ting blev betydligt enklare inom möbelbranschen.

Category: